Tajniki tego co po studiach w Kanadzie

0

Z przyjemnością informuję, że od 1 czerwca 2018 moje biuro znajduje się w Mississaudze pod adresem 90 Burnhmthorpe Road West, Suite 1400 (skrzyżowanie Burnhamthorpe i Hurontario). Telefon do mnie jest 416-414- 2426, a e-mail: isakowalewskioffice@gmail.com

Pytanie: Przebywam w Kanadzie od 3 lat, najpierw jako turystka, natomiast potem otrzymałam wizę studencką i przez ostatnie 2 lata studiowałam tutaj w college’u. Moje studia zakończyłam pomyślnie i w połowie sierpnia tego roku otrzymałam informację, że wszystko zdałam i dostanę dyplom. Zakończenie szkoły – tzw. convocation, będzie za 10 dni, w połowie października. Moja wiza studencka kończy się za tydzień, parę dni przed convocation. Moje pytanie dotyczy tego, czy otrzymam 3-letnią wizę pracowniczą jeśli wyślę podanie o wizę pracowniczą zanim jeszcze skończy mi się wiza studencka, ale przed zakończeniem szkoły (przed uroczystością convocation)? Dowiadywałam się dzwoniąc do Immigration Call Centre – dzwoniłam dwa razy i otrzymałam dwie sprzeczne informacje – jedną, że otrzymam wizę pracowniczą, drugą, że nie. Również rozmawiałam z kilkunastoma kolegami, którzy byli w takiej sytuacji – i rozumiem, że wszyscy otrzymali wizy pracownicze bez problemu. Natomiast słyszałam w wiadomościach niejednokrotnie o jakichś koszmarach, że studenci nie otrzymywali wiz pracowniczych z błahego powodu lub… bez powodu, albo studenci z jednej uczelni, z jednego roku – część otrzymywała prawo do pracy, a część nie. Bardzo się denerwuję moją sytuacją, ponieważ wyjaśnienia na stronie interenetowej kanadyjskiego Immigration nie są jednoznaczne, otrzymałam już dwie różne odpowiedzi, i każdy z moich znajomych też mówi inaczej. Jak to jest naprawdę? Jest to dla mnie bardzo ważne, aby nie otrzymać odmowy, przecież poświęciłam wiele aby w Kanadzie uzyskać edukację oraz doświadczenie zawodowe. Słyszała Pani o tym studencie z Windsor i tragedii jak nie dostał prawa do pracy???

Odpowiedź: Tak, słyszałam, rzeczywiście jest to straszna tragedia. Można przeczytać na ten temat tutaj: https://windsorstar.com/news/local-news/vigil-heldfor-international-student-whotook-his-life-after-visa-application-denied

Prawo do pracy po skończeniu studiów w Kanadzie – tzw. Post-Graduation Work Permit (w skrócie PGWP) przyznawane jest studentom, którzy w Kanadzie ukończyli co najmniej 8-miesięczne programy i otrzymali świadectwo ukończenia lub dyplom albo tytuł w przypadku studiów 2- lub 3-letnich (lub dłuższych) na określonych uczelniach, uznawanych przez kanadyjskie Ministerstwo Imigracji.

To ostatnie zdanie jest bardzo ważne – liczy się nie tylko czas studiowanego programu, ale również ważne jest czy uczelnia jest na liście uznawanych szkół. Trzeba to dokładnie sprawdzić zanim się podejmie studia, ponieważ jeżeli uczelnia nie jest na liście, to absolwent nie ma prawa do pracy po zakończeniu studiów, a jednak ogromna większość w Kanadzie chce pracować i uzyskać doświadczenie zawodowe. Jednocześnie, aby kwalifikować się na prawo do pracy po ukończeniu studiów trzeba spełniać wiele warunków.

Podania o prawo do pracy PGWP są traktowane bardzo poważnie przez rozpatrujących je urzędników imigracyjnych. Na tyle poważnie, że każdy nawet najmniejszy błąd i można na zawsze stracić szansę otrzymania PGWP. Jakie trzeba spełniać warunki?

Otóż trzeba:

1. Mieć ukończoną szkołę z listy desygnowanych przez Immigration szkół,

2. Trzeba złożyć kompletne i bezbłędne podanie (z odpowiednimi opłatami i ze wszystkimi dokumentami)

3. Podanie musi być złożone nie później niż 90 dni po ukończeniu szkoły, oraz

4. W momencie składania podania student musi mieć wizę studencką jeszcze ważną.

Wszystkie te warunki muszą być spełnione jednocześnie, albo wiza pracownicza nie będzie przyznana.

W tym momencie rzeczywiście “diabeł siedzi w szczegółach”, jak to mówią. Otóż co to znaczy “skończyć szkołę”? Czy jest to konwokacja? Czy może są to ostatnie zajęcia? Ani jedno, ani drugie. Jest to pierwsza wiadomość – tzw. oficjalny transkrypt na koncie studenta, gdzie po raz pierwszy pojawia się wiadomość, że student ukończył pomyślnie.

W przypadku pytania więc wynika, że wprawdzie studentka ma 90 dni na złożenie podania o PGWP od 15 sierpnia (czyli do połowy listopada – 90 dni), to jednak ponieważ wiza studencka wygasa za tydzień, podanie o PGWP trzeba wysłać najpóźniej w ostatnim dniu ważności wizy studenckiej – czyli nie później niż za tydzień! Albo… będzie odmowa

. Radzę naprawdę zwracać uwagę na wszystkie szczegóły – a prawo nie jest wcale takie proste i niejednokrotnie można się w tajnikach prawnych szybko (i nieodwracalnie) pogubić.

Uwaga: Odpowiedzi na pytania i informacje podawane w tej kolumnie nie są poradami prawżonek sponsoranymi – są to tylko ogólne informacje, które mają za zadanie wyjaśnić mniej zrozumiałe kwestie w prawodawstwie imigracyjnym Kanady. Jeżeli potrzebujecie Państwo konkretnej odpowiedzi na konkretną sytuację lub pomocy – radzę zasięgnąć porady prawnej.

Poleć:

O Autorze:

Isabella Kowalewski

IZABELA KOWALEWSKA JEST CZŁONKIEM IMMIGRATION CONSULTANTS OF CANADA REGULATORY COUNCIL (ICCRC) CANADIAN ASSOCIATION OF PROFESSIONAL IMMIGRATION CONSULTANTS (CAPIC). Zapraszam wszystkich zainteresowanych sprawami imigracyjnymi Kanady do zadawania pytań. Można do mnie dzwonić do biura: 416-604-3325, lub przesłać e-mail: e-immigration@bellnet.ca 

skomentuj

Home | Direct | Dashboard | About us

Unless otherwise noted our website is using photographs from FreeDigitalPhotos.net and Wikipedia under their respective licenses

Copyright © 2015. All Rights Reserved.